De Ragdoll

De Ragdoll

De Ragdoll (Lappenpop) is een raskat. Ragdolls zijn forse katten met halflange zijdezachte vacht. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdoll betekent lettelijk ‘lappenpop’, omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen als een slappe pop.

Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Als je een Ragdoll in huis hebt moet je altijd opletten waar je je voeten neerzet want opzij gaan doen zij niet. Ragdolls willen altijd bij je zijn. Ze hebben wel een voorliefde voor een bepaald persoon in een gezin maar vinden anderen ook lief. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook heel goed met andere dieren vinden. Tenzij deze heel dominant zijn. Ze hebben niet zo de behoefte om naar buiten te gaan en zijn ook tevreden in een kleinere behuizing. Ragdolls vinden het echt niet prettig om lange tijd alleen te zijn, ze hebben graag gezelschap. Het zijn echte kletskousen en kunnen hele gesprekken voeren. Ragdolls zijn normale katten. Wees lief voor ze en ze zijn lief voor U. Wanneer ze echter niet goed behandeld worden zullen ze, net als iedere andere kat, angstig, schuw of agressief worden.f worden.

Geschiedenis

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren ’60. Ann Baker is toen begonnen met een witte angora-achtige Pers. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine aangereden maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit waar haar leven werd gered. Toen ze genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren fokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. Buckweat werd haar eerste kat.

Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart-bruine Pers met de naam Blackie. Tijdens het bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater met het uiterlijk van een Heilige Birmaan. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beide waren zoons van Josephine maar volgens Ann van verschillende vaders. De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong verder te achterhalen. Buckwheat, een effen zwarte poes, was de dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een Burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks. Toen Ann Buckwheat en Fugianna in eigendom had en recht had op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde ‘haar’ ras Ragdolls. In 1975 vroeg Ann patent aan op de naam Ragdoll. Pas 1990 werd de eerste Ragdoll naar Nederland gehaald.

Uiterlijk

Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is de Ragdoll uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 8 kilo. Een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de point katten, colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Ragdolls hebben verder helblauwe ogen.

De Ragdoll kent intussen meerdere kleuren. Naast de traditionele kleuren Seal en Blue zijn er tegenwoordig Lilac, Chocolate, Red en Cream Ragdolls. Door deze nieuwe kleuren zijn er nu ook Tortie en Torbie Ragdolls. De Ragdoll komt voor in drie hoofd varieteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour. Colourpoint : Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, cremekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben. Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hoge laarsjes aan de achterpoten. De kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitted hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is cremekleurig. Seal Bi-Colour, het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte “v”. Staart en oren zijn donker bruin gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Rugdek is cremekleurig. Voor Blue bicolour hetzelfde alleen dan wat donker bruin is bij de seal is donker grijs bij de blue en de rug is licht tot donkergrijs.

Nieuwe kleuren: inmiddels zijn fokkers bezig met nieuwere kleuren in de Ragdoll te fokken. Dat kan uiteraard alleen maar door een goed fokbeleid te voeren. Tegenwoordig zijn er de kleuren Blue Creme (Blue Tortie) en Seal Tortie, Lynx(Tabby) en Torbie( een Torbie is een Ragdoll die zowel Tortie als Tabby is)